Jak mě upřímný Standa zase jednou naštval

28. 04. 2014 21:18:00
Po nějaké době tu opět máme jednu naprosto zbytečnou omluvu, tentokrát v podání bývalého premiéra ČR, Stanislava Grosse. Ten se svým vystoupením před kamerou ČT rozhodl dostát svému přízvisku "upřímný" a navíc zřejmě usoudil, že omluvou nezarmoutí. Pravda, kupříkladu mě vskutku nezarmoutil. Mě rovnou naštval.

V posledních desetiletích zažíváme nebývalou inflaci omluv. Nejčastěji se omlouvají vrcholní politici a církevní představitelé, bohužel však nikoliv za to, čeho se sami dopustili nebo co mohli jakýmkoliv způsobem ovlivnit (a že by toho bylo). Přeborníkem v omlouvání se byl čerstvý světec Jan Pavel II. Sice více méně chápu jeho pohnutky, ale byl to právě on, kdo hodně přispěl k deformaci omluvy jako prvního a nezbytného předpokladu usmíření znesvářených stran. Psali o tom už jiní, ale mně nezbývá než zopakovat: k čemu je omluva od člověka, který neměl pražádný vliv na to, zač se omlouvá, a kterého tato omluva vlastně nic (možná snad kromě trochy sebezapření) nestála? K čemu omluva lidem, kteří jsou pra pra pravnuky těch, jimž se stalo příkoří? A hlavně: k čemu omluva, při níž není projevena účinná lítost, tzn. není učiněn pokus o napravení škodlivého následku činu? Na předních příčkách mé soukromé omluvové hitparády se proto vyskytují například omluvy za křižácké výpravy, vypálení Lidic či za obchod s otroky v USA.

Stanislav Gross se sice nepropracoval do čela této hitparády, přesto se mu podařilo hnout mi žlučí. Připišme mu k dobru, že se omluvil alespoň za něco, co sám provedl. Tady ale výčet pozitiv končí. Pan Gross se nesměle zmínil o koupi bytu z poslaneckých náhrad a konstatoval, že v souvislosti s tím se "dopustil věcí, kterých se dopustit neměl". Pak nám to však pěkně po socansku vysvětlí: nejde o to, že se neměl dopouštět nehorázného zneužití peněz daňových poplatníků. Ne, jen nám to měl říct na rovinu. Vždyť přece pořizování soukromých bytů za poslanecké náhrady je v oranžové partaji (a nejspíš nejen tam) běžné, tak nač se kvůli tomu "zamotávat do polopravd a lží"? Jen žádné stydění, Stanislave! A aby toho nebylo málo, za tento drobný nedostatek se polepšený Standa cítí již řádně potrestán.

Pokud mi v sestřihu z připravovaného dokumentu něco neuniklo, omluva za páně Grossovo podstatně závažnější zázračné zbohatnutí po ukončení politické kariéry se nekonala. Jak sám říká: "Jsem přesvědčený, že se za to nemám stydět. Samozřejmě jedna věc je pohled morální a druhá věc je pohled z hlediska zákona. Pravda je, že zákon je minimum etiky." Tak to bychom měli k případnému trestnému činu zneužití informací v obchodním styku.

A konečně se dostáváme ke zlatému hřebu programu: nahlas vyslovené omluvě za zklamání způsobené těm, kdo panu expremiérovi důvěřovali. Stanislav Gross si na přednesu omluvy dává záležet a dokonce se mu daří nasadit náležitě tklivý výraz. Jenže ve světle předchozích výroků není úplně jasné, v čem má ono zklamání, za něž se omlouvá, vlastně spočívat. Tím je však také dáno, že se tato omluva zařadí mezi všechna ostatní zbytečná plácnutí do vody. Nevíme, zda se Gross omlouvá za zpronevěru státních peněz, za lhaní, za celých 9 měsíců jeho premiérování, za podivné nabytí 80 miliónů... Ani slovo o tom, že by svou vágní omluvu snad chtěl podepřít onou účinnou lítostí – dejme tomu vrácením peněz za byt do státního rozpočtu. Směšná představa. Těší mě snad jen to, že jsem Stanislavu Grossovi nikdy nedůvěřoval, takže jeho „omluva“ je vlastně určena úplně jiným lidem.

Aby nedošlo k omylu – necítím vůči panu Grossovi žádnou zášť. Naopak – přeji mu jen to nejlepší, pevné zdraví (to zjevně potřebuje ze všeho nejvíc) a dlouhý život, aby měl dostatek času si ujasnit, jak se správně omlouvat.

Autor: Miroslav Indra | pondělí 28.4.2014 21:18 | karma článku: 28.45 | přečteno: 1461x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 274 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 632 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...