Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reklama na četníky? To tu ještě nebylo!

Před několika dny jsem na své oblíbené nejmenované rozhlasové stanici zaslechl reklamní (nebo chcete-li „píár“) spot, který okamžitě upoutal mou pozornost. Vzápětí jsem si ale řekl, že se mi to nejspíš zdálo nebo jsem špatně slyšel. Byla to totiž – považte – reklama na Městskou policii v Praze. Dozvíme se z ní něco v tom duchu, že obecní policie je s námi od jara do zimy, v horku i dešti a k tomu 24 hodin denně.

Jal jsem se přemýšlet, až se mi mozkové závity přehřívaly: jaký je proboha účel takového propagačního skvostu? Pochopil bych náborovou reklamu ve stylu „hledáme drsňáky se zálibou v uniformách a vlhkými sny o akčních hrdinech“, ale tohle?  Ze všeho nejdřív mě napadlo, že to má veřejnost pořádně vyděsit. Mně totiž představa četníka, kterého mám nonstop za zadkem, vůbec nedělá dobře. Ovšem k čemu by politické reprezentaci hlavního města mohlo sloužit strašení občanů? Asi za tím bude něco jiného… Jenž co, proboha? Nemůže to přece být obyčejná propagace jako na jogurty napěchované ovocem, půjčky s tříciferným RPSN nebo na tampóny, co vysají i Máchovo jezero. Ty přece jinými slovy říkají: „vyberte si právě náš výrobek, protože je nejjogurtovější, nejvýhodnější, nejtampónovatější, nejlevnější, nejzdravější a vůbec nejonačejší“. Jak má tohle našinec aplikovat na městskou policii? Vyberte si pražskou MP, protože je nejpražštější? Nejlevnější? Nejvíc saje? To asi nebude ono.

Jako pravděpodobnější se mi po chvíli začala jevit varianta, že je občanům (posluchačům rádia) potřeba připomenout samotnou existenci instituce, jíž mnozí láskyplně přezdívají „městapo“. Nevlastníte-li totiž osobní automobil, máte celkem slušnou šanci, že pražského četníka v životě neuvidíte. Jako chodce či cyklistu se vás totiž zpravidla nebude snažit překvapit zpoza křoví s radarem na měření rychlosti a už vůbec se nebude pokoušet nasadit vám botičku (pomíjím variantu, že jste Popelka a vracíte se zrovna z plesu na Pražském hradě).

Tak oč tu ksakru běží? K čemu je u všech ďasů dobrá reklama na veřejnou instituci, která snad byla založena s tím záměrem, aby nám občanům ulehčovala život? Ta by si přece měla tu nejúčinnější reklamu dělat sama – svou udatností, pílí, úslužností a tak dále. Místo toho si však tato instituce provozovaná z našich peněz platí píárko na soukromých rádiích? V tom přece MUSÍ být nějaký zakopaný pes!

Vtom přišlo osvícení! Ono to přece dokonale zapadá do D-FENSovy teorie, již vyslovil v tomto článku: http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2014051801

Autor v něm mimo jiné tvrdí: „…Lokální představitelé velmi dobře pochopili, že mít městapo pro ně představuje výhodu. Jednak mohou pomocí lépe ovládat své občany, ale především mohou utrácet peníze za vybavení a další prostředky, a na utrácení peněz, resp. provizí z nich celý ten systém stojí. U jednodušších občanů, kteří habaďůru ještě neprokoukli, navíc může sekundárně vznikat dojem, že se tahle banda ozbrojených šimpanzů skutečně bude starat o jeho bezpečnost, což by mohlo přinášet dodatečné politické body. No a nakonec, hodně představitelů městské správy trpí napoleonským komplexem a možnost vlastnit soukromou armádu v uniformách a se zbraněmi jim prostě dělá dobře.

Problém je existenci takových subjektů dlouhodobě obhájit. V podstatě by se dalo říci, že MP mají rádi pouze lidé, kteří s ní neměli nikdy nic do činění.

Co bude následovat? Reklama na finanční úřad? Vězeňskou službu? Pražského primátora? Třeba něco jako: „Pražský primátor, tvůj velký bratr, tě sleduje…“?

Autor: Miroslav Indra | úterý 19.8.2014 11:55 | karma článku: 41,01 | přečteno: 6312x
  • Další články autora

Miroslav Indra

Kdo chce Žida bít, hůl si najde

Příští rok to bude rovných 70 let, kdy jsme v Evropě přestali v měřítkách průmyslové velkovýroby vyvražďovat Židovské obyvatelstvo. Záměrně píšu „my“, neboť zarputilý křikloun s patkou a knírkem by to nezvládl ani se svou partou nohsledů v rajtkách, pokud by značná část Evropy mlčky nepřihlížela nebo si dokonce s chutí nepřisadila. Pokus o „konečné řešení židovské otázky“, který vedl k brutálnímu zmasakrování přibližně 6 miliónu lidí, proto považuji za největší ostudu v celých dějinách našeho kontinentu. Ano, jsem si vědom, že historie se neustále opakuje. Přesto jsem lekci z industrializované genocidy považoval za natolik otřesnou, že by snad mohla v povědomí lidí nějakou chvíli utkvět. Chyba.

28.7.2014 v 7:30 | Karma: 32,51 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Společnost

Miroslav Indra

Jak mi čeští muslimové odpověděli

Když jsem před pár dny psal svůj článek Několik otázek českým muslimům, ani ve snu by mě nenapadlo, že se několika odpovědí dočkám tak brzo. Možná poněkud nechtěně mi je dne 3.5.2014 ve svém rozhovoru s Jakubem Pokorným pro iDnes nabídl pan Muneeb Hassan Alrawi, předseda Ústředí muslimských obcí v České republice. Z titulu jeho funkce si dovoluji předpokládat, že názory pana Alrawiho reprezentují i názory většiny muslimů v ČR.

4.5.2014 v 13:52 | Karma: 41,59 | Přečteno: 4016x | Diskuse| Společnost

Miroslav Indra

Několik otázek českým muslimům

Dne 25.4. zasáhla policie ČR v pražské muslimské komunitě a zadržela zhruba 10 lidí. Netroufám si posuzovat skutečné příčiny, jež policii k zásahu vedly. Osobně však věřím tomu, že policie měla pro provedení a načasování zásahu dobrý důvod, neboť musela být dobře vědoma, co bude následovat. Reakce muslimů na sebe vskutku nenechala čekat a samozřejmě byla – jak jinak – ublížená, dotčená, rozhněvaná, uražená... prostě standardní reakce muslimů v podstatě na cokoliv. Následovaly stížnosti, protesty, předvolávání velvyslanců na kobereček, svolávání protestního modlitebního shromáždění na Letenské pláni... Zkrátka, přecitlivělá muslimská duše byla opět raněna, a to je dnes ten nejhorší hřích, jakého se vůbec lze dopustit. Ujišťování o mírumilovnosti a duchovním bohatství islámu se na nás nyní nepochybně povalí ještě mnohem intenzivněji než před incidentem.

2.5.2014 v 18:39 | Karma: 41,50 | Přečteno: 3540x | Diskuse| Společnost

Miroslav Indra

Jak mě upřímný Standa zase jednou naštval

Po nějaké době tu opět máme jednu naprosto zbytečnou omluvu, tentokrát v podání bývalého premiéra ČR, Stanislava Grosse. Ten se svým vystoupením před kamerou ČT rozhodl dostát svému přízvisku "upřímný" a navíc zřejmě usoudil, že omluvou nezarmoutí. Pravda, kupříkladu mě vskutku nezarmoutil. Mě rovnou naštval.

28.4.2014 v 21:18 | Karma: 28,55 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Politika

Miroslav Indra

O střelných zbraních podruhé

Můj článek Všem odpůrcům střelných zbraní si k mému příjemnému překvapení v relativně krátké době našel nemálo čtenářů. Většina z nich mě dokonce neposlala někam, a tak jsem drze usoudil, že má smysl o této problematice psát dál. Obávám se však, že hodně z těch, kdo na článek reagovali pozitivně, jsou lidé z „naší strany barikády“. Proto bych tentokrát rád oslovil spíše ty, kdo vůči soukromému držení zbraní (pochopitelně tomu legálnímu) stále chovají averzi. Moje vlastní starostlivá máma už mě sice prosila, ať neblbnu a pořád to někde nepřetřásám, poněvadž se mě lidi začnou bát a obchodní partneři či potenciální zaměstnavatelé si mě zaškatulkují mezi zarputilé militanty. Jediné, co mi pak jako hladovějícímu štvanci bez střechy nad hlavou zbude, bude kulka do hlavy z legálně držené pistole. Jenže když už se člověk dá na vojnu, měl by bojovat, zejména je-li přesvědčen, že boj má smysl.

27.4.2014 v 17:00 | Karma: 33,22 | Přečteno: 2759x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3697x
Věřím ve svobodu a odpovědnost jednotlivce a co možná nejmenší stát. Dále věřím v sílu a nezastupitelnost racionálního úsudku a vědecké metody.